top of page

Kuidas mitte surra

Aasta 2018 keskmes on meil Siimuga olnud kindlasti teadus! Ja söök! Siim küsis hiljuti: "Kas meist on siis saanudki foodied?" Ennem kui vastata oskasin, pidin selle sõna tähendust internetiavarustest uurima. Soome keelde tõlgituna tähendab see ingliskeelne laensõna ruokahifistelijä. Foodie on maiasmokk, kes ei täida oma kõhtu ainult söögiga, vaid söök on ka hobi, täidab elamuste ja esteetika nälja. Pean tunnistama, et jah, meist on saanud foodied!

See toobki meid kaudselt blogi pealkirja juurde. Nimelt kuidas süüa nii, et mitte surra.


Borough Market, London, Suurbritannia

Lugesin see aasta raamatut, mille kavatsen lugeda mitu korda uuesti, kuna selles peitub surematuse saladus või õigemini elu võimalikult kaua säilitamise saladus. Loomulikult võib juhtuda õnnetusi ja ootamatusi. Aga paljud asjad, mida pidasin paratamatusteks, on tegelikult teaduse järgi võimalik ära hoida. Soovin südamest, et iga inimene selle raamatu läbi loeks, see võib hoida palju valu ära. Ma ei hakka lahti kirjutama iga taime mitmeid kasulikke omadusi vaid neid saab lugeda paremini kui mina oskan kirjeldada, raamatust: "How Not to Die: Discover the Foods Scientifically Proven to Prevent and Reverse Disease” autoriteks M. Greger ja Gene Stone. Greger on doktor, rahvusvaheliselt tunnustatud avalik kõneleja toitumise, toidu turvalisuse ja rahvastiku tervise alal. Tal on kõigile avatud mitte kasumit tootev netileht https://nutritionfacts.org/, millel avaldatakse iga päev uuemaid toitumisega seotuid uurimusi. Gregeri suur eesmärk on, et hoolimata sinu majanduslikust seisust, kui just nii halvasti ei ole, et näljas osaliselt pead elama, on sul võimalik tervislikult elada.


Raamatus lahatakse läbi kõige tüüpilisemad läänemaalaste surmavad haigused: südame- ja veresoonestiku haigused, vähid, depressioon jne. Greger seletab ära kuidas paljud päritavateks peetavaid haiguseid pole tegelikult geneetiliselt päritavad vaid kulgevad pigem pere toitumisharjumuste kaudu edasi. Teaduslikult kõige parem, elusäilitavam toitumisharjumus inimesele on raskelt töötlemata täistaimetoit. Greger ei kasuta sõna vegan, sest vegan dieeti pidav inimene võib ka süüa ebatervislikult. Tihti taimede kõige paremad küljed tulevad esile just siis, kui sööd need võimalikult tervena, näiteks terve puuvilja, mitte ainult sellest välja pigistatud mahla. Loomse toiduga on nii, et nende kahju trumpab kordades üle nende kasulikkuse kehale. See, et inimene midagi süüa suudab, näiteks alkoholi, ei tähenda, et tema elu võimalikult pikk ja haigustevaba oleks. Ideaalne toitumine inimesele on vaheldusrikas, värviline (vali pigem punane sibul ja kapsas kui valge, kuna looduse värvides on kasulikke aineid!) maitseainerikas, vähesoolane ja -suhkrune täistaimetoit.


Mirissa, Sri Lanka

Maailm on täis taimi millel on teaduslikel uurimistel esile tulnud võimeid ja mis on eriti tore avastada, et igal taimel on mingid omad erivõimed. Kõik taimed on supertoidud ja lisaks neile on veel ”mega”toidud ehk näiteks kapsaperekonda kuuluvad brokkoli, lillkapsas, rucola jne! Raamatus kirjutatakse ka igasugustest poppidest dieetidest, mis tegelikult on tehtud rahateenimise eesmärgil ja võivad olla isegi tervisele kahjulikud. Tegelikult on palju lihtsam. Näiteks:


-2 pistaatsia pähklit aitavad sama hästi unetusele kui melatoniinikapslid, mida müüakse retseptita apteegis. Nad on ka head jetlagi taltsutajad


-ingver on merehaiguse vastu tõhusam kui tabletid ja aitavad isegi rasedusagse iivelduse vastu


-peedimahl ja/või hibiski tee madaldab vererõhku, kui seda igapäevaselt tarvitada


Aga miks siis arstid vererõhutablettide asemel peedimahla ei soovita? Sest peedil pole taga suurt raha, millega peedile lobitööd ja uurimusi teha, aga ravimifirmadel on. Kui masside haigused toitumisega ära hoitakse, jääks üks maailma suurimaid tööstusi, ravimitööstus, kahjumisse.


Sellepärast.


Niikaua kui peet ootab oma metseeni, võib teda vabalt süüa, sest temal pole ohtlikke kõrvalnähtusid ja ei tekita tüsistusi, seda aga ei saa öelda ravimitest.


Brokoli, punase sibula ja tšillimaitselist uut aastat 2019 kõigile!


Dahab, Egiptus


P.S. Kui kapsalisi valmistada toiduks, siis tasub nad hakkida mõni tund varem valmis, et näiteks vähki ära hoidev sulforaphane ära ei kaoks.

bottom of page