top of page

Lavastuse lugu

Raske on ette kujutada elu ilma tööta. Ausõna. Töö on jõud korda läbitud teepikkus. Me rakendame pidevalt jõudu ja läbime teepikkusi. Mida rohkem vaeva näeme või mida kaugemale veame, seda rohkem tööd oleme teinud. Klassikalise mehaanika mõttes.


ON teatri ja Sakala Maleva ühistööna valmiva lavastuse "Kummardage Lipud" esimene proovisaali proov. Pilt Ako Lehemets

ON teatri ja Sakala Maleva ühistööna valmiva lavastuse "Kummardage Lipud" esimene proovisaali proov. Pilt Ako Lehemets

Eile rääkisin oma sõbraga, kes teeb ka meie teatritegemise raamatupidamist, ja tema elukaaslane oli pahandanud, et miks Siim sellise teenuse sisse ostab. Miks ta nii laisk on ja seda ise ei tee!!! Sõber maadles parasjagu oma kahe tütrega, kes oma ema tähelepanu nõudsid ja seletas, et ega ta mees arvatavasti aru saa, mis on lavastaja töö, nagu ei saa teenindaja täpselt aru, miks kokk võib kurta, et ta töö raske on ja vastupidi. Mis see koka töö siis ikka on, paned õiged asjad õigel ajal potti, keerad õigel ajal potil tule alt ära ja ongi valmis. Kui seda iga päev veel teed, siis on ju eriti lihtne. Lisaks võib tekkida küsimus, miks kokk ostab valmislõigatud lihatükid? Miks kokk ei kasvata ise köögivilju? Miks kokal pole lehmakarja, keda ta ise lüpsab, et saaks klientidele piima pakkuda? Ta võiks ju selle kõik ise ära teha, aga ei - tema ostab kõik sisse. Ja siis on tal veel teenindajad, kes toidu laiali veavad. Mille jaoks, kui ta saaks seda ise teha. Pott hoiab toitu nagunii soojas.


Suure tõenäosusega on lugejatele ilmselge, et see pole päris nii lihtne. Kui lugejate seas on keegi, kes süüa ei tee ning pole kursis selle pideva teadmatusega enne esimest suutäit, kas toit välja tuleb, siis suure tõenäosusega on lugejate seas need, kes on näinud vähemalt kokasaate reklaami, kus kokkadel pole aega muuks, kui söögitegemise kõrvalt röökida, kui kiire neil on. Kui söök on valmis, siis on kõik sööjate kätes ning kui toit pole välja tulnud, siis on pettumus suur. Minul küll on, kui minu toit sööjatele ei maitse. Koka töö on rakse ja pingeline ning kas on tõesti vaja elukutselisel seda veel raskemaks teha toorainete tootmise, töötlemise, sellega kaasneva organisatoorse ja majandusliku poolega tegelemisega ning klientidele ettekandmisega.


Läbipestud märkmikust lavastuseks vajalike märkmete päästmine.


Mõtleme korraks selle töö peale, mis me teeme. Kas meie töö ongi ainult see, mis teistele väljapoole paistab? Kas hambaarsti töö on ainult haigele suhu vaatamine, diagnoosi määramine ja sellekohaste raviprotseduuride täideviimine? Kas kliendi selja taga sulgub uks ja lõpeb töö temaga? Seda, kuidas hambaarst pärast iga patsienti koostab raportit enda jaoks, mis keerulisematel juhtudel võib võtta sama palju aega, kui haige vastuvõtt, ei näe ükski patsient. Seda, et enne iga tööpäeva on arstil teada, millised on ta selle päeva patsiendid ja et ta viib end nende haiguslugudega kurssi, ei pruugi ka paljud hambahaiged teada. See on töö, mis jääb sinna, kuhu teistel pole vaja vaadata ja mille tegematajätmine võib olla hirmuäratavam kui skalpell hambaarsti käes.


Kokad tegelevad päeva, nädala ja hooaja menüü etteplaanimisega. Kuidas optimeerida, milliseid tooraineid tellida, mida teha ülejääkidega, kuidas kööki kontrolli all hoida jne. See on see, mis jääb kartulikeetmise ja soolaraputamise taha varju. Sellest ei räägita ja seda klient ei näe.


Klient ei näe ka seda, kui palju on planeerimist ning häälestamist ja peenhäälestamist vaja lavastuse loomiseks. Selleks, et publik saaks õhtul etendust vaadata, on läbi käidud tee, mis võib olla pikem kui kolmekäigulisel lõunal.


Kõik algab ideest, mille kontseptsioon lepitakse kokku nendega, kes võivad olla lavastuse teostuse võimalikud toetajad: teater, produtsent või tellija. Siis otsitakse (tihti lavastaja pakkumiste seast) materjal, mille kallal tööle hakatakse. Kui seda materjali ei hakata ise kirjutama vaid on juba olemas, siis uuritakse algmaterjali autoriõiguste saamise võimalikkust. Tellitakse või kirjutatakse dramatiseering, tõlge, noot, jms.


Abivahend loojutustajale. Kolmevaatuselise loo lahtiseletus K.M. Weilandi abil


Siis kinnitatakse lavastaja ja produtsendi, teatri või tellijaga üheskoos see algmaterjal, mängupaik, lavastaja ja lavastustrupp (lavastuskuntsnik, vajadusel kostüümikunstnik, valguskunstnik, videokunstnik, helikujundaja/helilooja/ helirešissöör, dramaturg, koreograaf) ja põhiosatäitjad. Seejärel peetakse kõigiga läbirääkimisi ja koostatakse vajadusel eellepingud. Projektiteatri puhul on see moment, mil fikseeritakse eelarve.


Produtsent, teater või tellija ja lavastaja koostavad nüüd vajalikud materjalid, millega hakatakse otsima lisatoetusi. Taotlused fondidesse ning läbirääkimised võimalike toetajatega erasektorist. Samal ajal algab lavastaja koostöö lavastuskunstnikuga. Üheskoos luuakse lavastuse üldkontseptsioon ning milline saab olema kujunduse maht. Lavastaja ja lavastuskunstnik või lavastustrupp (lavastuskuntsnik, vajadusel kostüümikunstnik, valguskunstnik, videokunstnik, helikujundaja/helilooja/ helirešissöör, dramaturg, koreograaf) töötavad välja ja esitavad teatrile/produtsendile/tellijale kujunduste üld-kontseptsiooni, võimalikud lahendused, fikseeritakse töömahud ja ajagraafikud.


Seejärel kinnitab teater, produtsent või tellija esietenduse, proovitsükli, teostusprotsessi kuupäevad ja edastakse vajalik informatsioon lavastusgrupi liikmetele kinnitamiseks. Siis vormistatakse ja sõlmitakse lepingud kõikide lavastuses osalenutega.


Nüüd on lavastaja, lavastuskuntsniku (ning olemasolul lavaehitajate, kostüümide tegijate jt) kord tutvustada oma plaane, millised näevad välja lavakujundus, kostüümid, valgus jne ning millist tehnilist teostust need vajavad. See tulemus fikseeritakse ja lepitakse kokku, kuidas valmivad eelkavandid teatrile, produtsendile või tellijale esitatakse.


Teatri turundusgrupp, produtsent või tellija alustavad koostöös lavastaja ja lavastuskunstnikuga konkreetse lavastuse turundusvisiooni. Toetuvad konkreetse lavastuse üldkontseptsioonile ja vajadusel ka teatri või tellija üldisele kuvandile. Millised reklaamtekstid, videod, plakatid, sotsiaalmeedikujundused, suhtlusvorm kirjutava meediaga jne ning lepitakse kokku vastav ajakava, millal midagi esitatakse. Visioonikoosolek on see uhke nimega.


Kätte on jõudnud aega esitada varem kokkulepitud vormis tehtud eelkavandid teatrile, produtsendile või tellijale. Joonised, mudelid, mis iganes on kokku lepitud. Kui on vaja, siis esitab lavastaja ka kõikide stseenide lahendused ehk storyboard või lugulaud, kus on lahti joonistatud kõikide stseenide lahendused. Kui see kõik on esitatud ning kinnitatud, siis fikseeritakse, millal miski peab valmis olema. See fikseeritakse, pannakse kirja ning ükskord ka ehk raiutakse kivisse.


Järgnev on kinnitatavate kavandite nimekiri:

  • Makett või 3D-mudel

  • Kostüümijoonised ja grimmikontseptsioon või -joonised

  • Materjalid ja kirjeldused (nii lavakujunduses kui kostüümides)

  • Kokkulepe, kes valmistab ette detailsed tööjoonised ja/või trükifailid

  • Rekvisiitide nimekiri ja tööjoonised või kontseptsioon

  • Vajadusel nukkude joonised

  • Kujunduse kasutamise kirjeldus (sh ülesehituse aeg)

  • Eritingimuste, -efektide kirjeldus ja ohutusnõuded

  • Stseenide kaupa nimekirjad, vahetused (sh nendeks kuluv aeg) ja muud vajadused

Siis pannakse paika proovide ajakava:

  • Täisproovide ajad, kontrolletenduse ja esietenduse aeg

  • Osalistes proovides osalejate nimed

  • Vajadusel ja võimalusel proovigraafik stseeniti (proovides osalemine lepitakse täpsustatult kokku prooviprotsessis proovidele eelneval nädalal)

  • Kostüümiproovid


Möödapääsmatud tehnilised proovid:

  • Pildistamiste/salvestamiste kava

  • Lõplikud lavastuse meeskondade nimekirjad (käskkiri):

  • näitlejad koos rollinimetustega, sh võimalusel väikesed rollid

  • võimalusel ja vajadusel kes millises stseenis osaleb

Näitleja Eero Spriit lavastuse "Kummardage Lipud" reklaammaterjali pildistamisel. Pilt Ako Lehemets


Nüüd algab lavakujunduse, kostüümide, rekvisiitide valmistamine ja hankimine, vajadusel nukkude valmimine (enne prooviperioodi), vajadusel vastava tehnika hankimine ja lavastaja saab alustada prooviprotsessi läbiviimist (sh vajadusel koostöös (lavastus)dramaturgi ja koreograafiga), vastavalt vajadusele koostöös helikujundaja ja videokunstnikuga osaleb jooksvalt helikujunduse ja videokujunduse valmimisel. Samal ajal lavastuskunstnik teostab lavakujunduse/rekvisiitide/nukkude valmimise järelvalvet ja kaasab sellesse vajadusel lavastaja.


Lavastusgrupp koostöös lavastajaga teostab oma spetsiifikale vastavat kujundust ja osaleb vastavalt eelnevale kokkuleppele prooviprotsessis.


Näitlejad Kristian Põldma ja Artur Linnus ning muusik Andres Eelmaa lavastuse "Kummardage Lipud" proovisaali proovis. Pilt Ako Lehemets


Prooviprotsess koosneb järgmisest:

  • Proovisaali proovid

  • kus analüüsitakse, mida tegema hakatakse

  • ühildatakse nägemused

  • leitakse nägemustele lahendused

  • viiakse need lahendused esitatavasse vormi

  • Kostüümiproovid ja vajadusel salvestused ja pildistamised

  • Lavaproovid - laval harjutatakse läbi lahendusi.

  • Tehnilised proovid (alustatakse hiljemalt 2 nädalat enne esietendust)

  • proovisaalilahendustele lisatakse tehnilised lahendused

  • valgus

  • heli

  • video jms

  • Läbimängud (min 3 katkestusteta)

  • vähemalt kolma korda mängitakse etendus algusest lõpuni ette pausideta

  • Kontrolletendus

  • läbimäng etenduse korras testpublikuga


(Nimekiri toetub isiklikule kogemusele ja Eesti Lavastajate Liidu lavastusprotsessi kirjeldusele - kättesaadav lavastajateliidu kodulehelt)


Selline on kiire kokkuvõte, mis toimub enne, kui publik saalis näeb esietendust. Selle loomisel peab arvesse võtma iga inimese isksusi ning muutusi hetkeolukordades. Kui lavastuse korraldaja ja lavastaja on ühes isiksuses, siis ühe inimese töökoormus suureneb märgatavalt. Tervelt ühe töökoha võrra. Lisada siia juurde veel turundustöö ja/või kunstnikutöö saame ühele inimesele vähemalt nelja inimese töö.


Lavastaja, ON teatri direktor, korraldaja ja antud hetkel lavaehituse varustaja Siim Maaten


ON teatril on praegu käsil üks lavastusprotsess ning mängukavas on üks lavastus. Koostöös Kaitseliidu Sakala Malevaga loome me Sakala Maleva 100 aastasest ajaloost lavastust, mida näidatakse Sakala Maleva 100. sünnipäeval Ugala teatri suurel laval. Septembris etendub ON teatri lavastus “Maailma Ilusaim Tüdruk” 8 korral Eestimaa eri paigus. Korraldaja ja näitleja olen mina ise. Aasta lõpus algab uue lavastuse tööpealkirjaga "Meri põlvini" lavastusprotsess.


See kõik nõuab hoolt ja kui on vähegi võimalik, siis teeme koostööd heade inimestega, kes saavad meid aidata, sest meie teatril ei ole veel tööl produtsenti/korraldajat, kes tegeleks igapäevaste tööülesannetega ning haldaks ettevõtmisi. Meil on assistent ja meil on inimene, kes toodab meile kujundusi ja muu oleme me praegu oma õlgadele võtnud ning kanname seda suurima heameelega nii kenasti kui oskame. Mul on väga hea meel, et raamatupidamise tarvis oleme saanud endale kampa inimese, kes aitab meil natukenegi koormat jagada.

bottom of page