top of page

Ma ei kuule sind, sa ei kuule mind

Enne teatrikooli õppisin ülikoolis matemaatika ja füüsika õpetajaks ja töötasin poolteist aastat füüsika õpetajana. Ülikoolis õpetati mulle geofüüsika loengus, et kliimamuutus ei ole inimese tegude tagajärg vaid päike pole teadaolevalt kunagi olnud nii suur ja nii lähedal Maale.

Pildil Bacalar Chico Dive Camp, Belize. Pilt Kaisa Roover.

Selle õpetuse valguses elasin päris palju aastaid. Isegi õpetasin seda tõeks pidades ning need, kes arvasid teisiti olid minu arust väga valel teel. Teataval moel isegi blokeerisin neid. Andsin neile edasi oma õpitu. Ühel hetkel tundus, et see ei ole enam päris nii. See juhtus just siis, kui käisin Kariibi meres sukeldumas ja veetsin 2 kuud koos teadlastega, kes igapäevaselt töötavad planeedil elu säilitamisega. Nende seas ka üks geofüüsik. Nemad pidasid inimesi ja nende teadmatust kõige suuremaks põhjuseks, miks kliima muutub. Tõrksalt, kuid alandlikult ma nõustusin. Kui nende juurest lahkusin jätkasin ma uurimist, mida ma siis ikkagi tean ja jõudsin arusaamiseni, et 97% kliimateadlastest kinnitavad, et kliimamuutus juhtub inimeste tegude tagajärjel.

Mina, inimene otsustasin, et harin end ja teen nii palju, et minu teadlik tegevus seda ei kiirendaks ning suurendan oma teadlikust.


Pildil Bacalar Chico Dive Camp, Belize. Pilt Kaisa Roover.

See on kummaline, kuidas inimene ei taha uusi asju õppida. Eriti just täiskasvanu eas, kui teadmiste pagas peaks juba nii suur olema, et peaks olema palju selgem see, kui vähe me tegelikult teame. Craig Silverman kirjutas 2011 aastal "Backfire effectist" ehk sellisest efektist, kui tõestad kellelegi, et tema eelnev arusaam on vale, siis see vale hoopis kinnistub tugevamini. See on eesti keeles tagasilöögiefekt, mida paljud on arvatavasti kogenud. Mida rohkem sa tõestad teise eksimust seda enam nad oma eksiarvamusse usuvad. Kui lugejal seda raske uskuda, siis see juba natukene tõestab antud efekti toimimist. 2014 viis Cari Romm läbi uurimuse, kus tõestas ta gripivaktsiini vastaseid uurides, et kui neile gripivaktsiinide ohutust tõestati, siis muutus nende valmisolu vaktsineeritud saada väiksemaks, kui varem.

Pildil Bacalar Chico Dive Camp, Belize. Pilt Kaisa Roover.

Kui inimesele tõestada, et tal ei ole õigus, siis ta võtab seda kui rünnakut. Nathan Dewalli 2010 aastal avaldatud teadusartiklis tõi ta esile, et kui inimesel tõestatakse, et ta eksib, siis aktiveerub seesama osa ajust, mis aktiveerub, kui inimene tunneb füüsilist valu. Normaalne reaktsioon valuaistingule on minema joosta, kiskuda näpp kuumalt pliidilt, võtta jalg sae vahelt - loomulikud ja elupäästvad reaktsioonid. Seega on loomulik, et uut informatsiooni on raske vastu võtta. Võib tunduda, nagu seda surutakse peale ja indiviidiga ei arvestata. Selline see inimloomus lihtsalt on.

http://archives.cjr.org/behind_the_news/the_backfire_effect.php

https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/12/vaccine-myth-busting-can-backfire/383700/

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797610374741?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori:rid:crossref.org&rfr_dat=cr_pub%3dpubmed

bottom of page