top of page

Minu vastus küsimusele: "Kas keegi oskab kommenteerida ka nende vete seisu, kust pärit kalu ees

Sattusin küsimuse otsa, millele ei saanud vastamata jätta. Kas keegi oskab kommenteerida ka nende vete seisu, kust pärit kalu eestlased söövad? Teen proovi nii nagu mina asjast aru saan.

ON teatri viimases lavastuses "Mitteinimene" tegime ära suure töö, et uurida, milline on siis seis meredes üldiselt ja siin, Läänemere ümber, ja proovisime selle võimalikult suurpärases ja kõrvapärases vormis esile tuua, kuidas iga inimene sellega seotud on.


Läänemeri on saastunuim meri maailmas. Läänemere ja Läänemerre voolavate jõgede kallastel elab 90 miljonit inimest. Läänemerel liigub 15% kogu maailma kaubalaevaliiklusest. Kui võrrelda Läänemere koormust Vahemerega, siis viimase kallastel peaks elama 12 000 000 000 (12 miljardit) inimest. Läänemere elukeskkonda ohustavad enim loomatööstuste äravoolud, millega kaasneb liigne rohketoitelisus, mis tekitab hapnikupuudust, surnuid tsoone ja muutuseid kala- ning taimekeskkonnas. Need muutused mõjutavad omakorda kliima muutumist, aga noh, praegu räägime elurikkuse kaost kõigepealt, aga nagu võib ennatlikult aru saada, siis kõik on omavahel seotud.


Läänemeri on madal, külm, krooniliselt haige, murdveega meri ning Taani väinade kaudu tulevad soolaimpulsid, mille kaudu siseneb soolane ja hapnikurikas vesi Läänemerre, on jäänud juba väiksemaks ning üheks põhjuseks peetakse kliimamuutust. Aga kui meres muutub elukeskkond, siis see mõjutab kliimat ja kui kliima muutub, siis muutub jälle elukeskkond ehk see on sihukene kinnine ring. Selline meri, kus on suur rohketoitelisus ja vähe hapnikku, on hea kasvukeskkond räimele ja kilule. Aga, kui üks liik võtab üle ühe teatud piirkonna, siis tulemuseks on piirkonna elu väljasuremine. Iseenesest lihtne.


Kas kala süüa? Vastus on igaühe enda südametunnistuses. Paljudel liikidel on niigi raske Läänemeres ellu jääda ja nende jahtimine teeb olukorda lihtsalt keerulisemaks. Kilu ja räime pidavat olema. Seda ma raamatust ei lugenud ja viidata ei saa, aga kuulsin seda merekonverentsi raadioülekandest.


Söögilaual olevatest kaladest: Kalapulgad ja teised metsikutest kaladest toodetud tooted nagu näiteks päevapraeks olev kala, on kui kanavõileva pähe söödud leib hakitud pääsukeselihaga või papagoilihaga või mõne eksootilise linnu lihaga või varese lihaga. Kunagi ei või teada. Ühe enam satub kalalaadsete toodete sisse ka haid. Need 400 000 000 (400 miljoni) aasta pikkuse ajalooga mere võimsamad kiskjad pole olnud valmis võimuvõtluseks maailma suurima hävitajaga. Kes see hävitaja on. Ei ütle. Peale selle, et suurem osa haidest on ülepüügi tõttu väljasuremisohus sisaldab nende liha, nagu ka paljude teiste toiduahel kõrgel olvate, pikaealiste kalade liha suurtes kogustes elavhõbedat. 20. sajandi viimase 20 aastaga püüti 90% harilikust tuunist välja. Aastaks 2017 oli neid järel vaid 3%. Tuunikala purgis maksab 1 euro. Siin võib muidugi vaadata, milline tuunikala purgis on, aga... tuunikalal on ka raske, sest viimase 65 aastaga on 95% tavalistest söögikaladest välja püütud ja nende püüdmine jätkub siiani. Liiati toetavad valitsused seda tegevust ca 28 000 000 000 (28 miljardi) euroga aastas.


Toetused ja tehnika areng võimaldavad minna aina kaugemale ja sügavamale. Ma tõmban nüüd pidurit. Silmad kisuvad soolaniiskeks. Kõlab nagu reklaam, aga tulge "Mitteinimest" vaatama ja jääme pärast arutama ning siis kandub see arutelu kaugemale ja võib-olla leitakse see ilmvõimatuna tunduv "mida ma siis tegema pean!?". Mina ei tea. Paljud ei tea, aga paljukesi koos mõtleme ehk välja. Hoidke end ja seda, mis Te ümber ja kuulake, mis päris teadlased räägivad. (PS! mina ei ole päris teadlane, isegi mitte lihtsalt teadlane)


Mitteteadlase selg. Kui oli paus, siis vaatasin merd! Pilt Kaisa Roover

Lavastuse "Mitteinimene" loomiseks kasutasime järgnevaid materjale:

Sylvia Earle, Bill McKibben "The World Is Blue - How Our Fate and the Ocean's Are One”

Jonathan Balcombe "What a Fish Knows - The Inner Lives of Our Underwater Cousins"

Yuval Noah Harari "Homo Deus - A Breif History of Tomorrow”

Amitav Ghosh "The Great Derangement - Climate Change and the Unthinkable”

Roy Scranton "Learning to Die in the Anthropocene - Reflections on the End of Civilization”

Naomi Klein "This Changes Everything - Capitalism vs. The Climate"

Davi Kopenawa, Bruce Albert, Alison Dundy "The Falling Sky - Words of a Yanomami Shaman”

Väljaanne "Kansalaisen Itämeri" (Ulkoasiainministeriön Eurooppatiedotus)

Lisaks hulk teemakohaseid artikleid, intervjuusid, filme ja dokumentaalfilme.

bottom of page