top of page

Kui palju on 4 miljardit dollarit?

Täna esietendub teine lavastus, mille loomise juures on mul oma roll mängida. Seekord (ainult) näitlejana. ON teatri monolavastuse "Mitteinimene" Gaia rollile lisandub Kultuurikatlas esietenduv Polygoni Teatri 10. sünnipäevale pühendatud rahakomöödia "Peatumine ri$tteel" ehk Jaan Tätte "Ristumine peateega" koos William Shakespeariga. Minul on au jagada lava Karin Raski ja Eero Spriidiga. Episoodilise rolli teeb ka lavastaja Tamur Tohver.


Kui lugejal puudub igasugune kokkupuude selle mitmesse keelde ja korduvalt ka Eestis lavastatud materjaliga (see suvi lausa kahes kohas) siis kõik, mis järgneb võib mõne maitse jaoks loo kohta liiga palju ette öelda. Samas lugesin kunagi ühe uurimistöö kohta, kus testiti inimesi, kas neile meeldivad filmid/raamatud rohkem siis kui nad ei tea lõppu või siis kui teavad lõppu. Üllatav tulemus oli, et lõpu ette ära rääkimine ei mõjutanud loo kaasahaaravust ega vaadatavust. Kogemus ei olnud rikutud. Mõtle kasvõi filmidele, mida vaadatakse uuesti ja uuesti ja uuesti. Sellest hoolimata ma ikka päris lõppu ära ei räägi.

Roland seob Osvaldit (Eero Spriit). Foto Kristjan Lepp


Näidendi käivitab sündmustiku käivitab kuldkala käest saadud 4 miljardit dollarit. See on neli tuhat miljonit dollarit, mille eest saab Tallinna Vanalinna osta umbes 4500 neljatoalist, 160 ruutmeetrilist korterit. Sellise summaga jagaks maailma rikkurite edetabelis 550. kohta. See on umbes kolmandik Eesti Vabariigi 2018. aasta eelarvest. Minule tundub see siiani hoomamatu summa, sest oma praeguse sissetuleku juures peaksin töötama 333 333 aastat, et selline rahahulk kunagi üleüleüldse teenida. Võimatu. Uskumatu. Uskumatu, aga tõsi. Raha on muinasjutt, mille inimesed on kunagi välja mõelnud ennast teenima. Kunagi hakkas inimesi planeedil üha rohkem ja rohkem olema ning kogukonnad vajasid abivahendit millega asju ajada. Nüüdseks on raha muutunud millekski, mille pärast on miljonid inimesed valmis oma elu andma. Kui ainult üks päev kõik lakkaksid raha muinasjuttu uskumast, mis siis maailmast saaks? Ajakiri Forbes on hinnanud Ragnar Klavani koduklubi, Liverpooli, väärtuseks umbes pool meie näidendi summast. Seega võib ainult ette kujutada, mida sellise summa süllesadamine inimesega teha võib. Isegi sellisega, kel oleks elus justkui kõik olemas ja välja mõeldud. See ei ole mingi õnnetu 400 000 $ ega 4 000 000 $. See on 4 000 000 000 $.


Vasakult: Eero Spriit, Tamur Tohver, Karin Rask ja mina. Foto Kristjan Lepp


Kuid olen saanud juurelda selle üle, kuidas hoomata miljardi dollari suurust. Kas on see lihtsalt midagi nii suurt, mille poole näiteks minu mängitud tegelane Roland suudab ainult õhata ja rohkemaks polegi võimeline. Temal on tunne, et saab hüppelauale, aga kuhu ta hüppab? Meie proovisaalis olnud kaks kuud ja täna saab näha, mis me oma proovidest välja oleme vorminud. Nuga, köis, naer, nutt, arm, usk ja ime. Mida võib olla inimene valmis ohverdama miljardite nimel ja millest ta kunagi ei loobuks? Olgu muinasjutt nii imeline kui tahes.



Polygon Teater 10

PEATUMINE RISTTEEL

Jaan Tätte “Ristumine peateega” koos William

Shakespeare’ga

Mängivad Karin Rask, Eero Spriit, Siim Maaten ja Tamur Tohver Lavastaja: Tamur Tohver Lava ja kostüüm: Kalju Kivi ja Tamur Tohver Helilooja ja elav esitus: Maitre Bane Valgus: Tamur Tohver, Henri Viies, Mait Rebane

Lavastuse assistendid: Jane Treima ja Helin Jürmann Produtsendid: Kristel Treier ja Georgi Viies

Esietendus 8. mail 2018 kell 19 Tallinna Kultuurikatlas

Lavastuse kodulehekülg http://www.polygon.ee/peatumine/

bottom of page